Hvornår skal du være ekstra opmærksom på indbrud?

Der sker indbrud i boliger hver dag året rundt. Faktisk har op imod hver tredje af alle danskere haft indbrud i deres bolig eller oplevet forsøg på indbrud. Bare i 2009 blev der sat en kedelig rekord med hele 46.621 indbrud. Heldigvis er der sket et fald i antallet af indbrud siden.

Men har du nogensinde spekuleret over, om der er bestemte sammenhænge mellem risiko for indbrud og, hvornår på året, hvilken dag, og hvilken tid på døgnet, der er tale om? Overraskende nok lader det til, at indbrudstyve har foretrukne årstider, dage og tidspunkter at begå indbrud, og dem har vi opsummeret for dig.

Hvornår på året er der flest indbrud?

Det kommer måske ikke som nogen overraskelse, men de fleste indbrud sker i de mørke måneder, f.eks. december, november og oktober måned. På denne tid af året bliver der anmeldt flest indbrud i boliger. Også i januar og februar oplever man flere indbrud end i de lyse måneder.

I forlængelse af de mørke måneder er jul og nytår uden sammenligning den tid på året, hvor der sker flest indbrud. Specielt juleaftensdag er den travleste for indbrudstyvene, men der sker også mange indbrud d. 23. og 31. december.

Den bagvedliggende årsag til indbrudstendens er, at juletiden tilbringer de fleste mennesker hos hinanden, hvorfor flere huse står tomme. Det giver indbrudstyvene et større udbud af potentielle huse at bryde ind i.

Tendensen underbygges også af det lave antal af indbrud, som bliver registreret i sommermånederne. Når solen er fremme og temperaturerne stiger, vælger de fleste at bruge deres tid udenfor i haven, hvilket forstyrrer indbrudstyvene og minimerer deres chancer for at bryde ind.

Hvilken dag i ugen er der flest indbrud?

Når det kommer til ugedagene, så kunne man måske forestille sig, at tyvene ville vælge de dage, hvor flest boligejere er ude af huset i længere perioder, f.eks. når de er på arbejde. Alligevel sker de fleste indbrud faktisk om fredagen og lørdagen.

Her skal man dog have i mente, at mange danskere ikke er hjemme fredag- og lørdag aften, hvorfor de betragtes som tyvenes travleste dage. Derimod sker der færrest indbrud om søndagen. Det er muligvis fordi, de fleste danskere tilbringer søndagen på sofaen, hvilket igen minimerer indbrudstyvenes muligheder for at snige uset ind.

Hvilket tidspunkt på døgner er der flest indbrud?

Som om en bestemt årstid og ugedag ikke var nok, så viser det sig, at tyve også har et favorit tidspunkt til at begå indbrud. Generelt begås de fleste indbrud om formiddagen mellem kl. 10, 11 og 12. og igen om aftenen kl. 18, 19 og 20. Modsat er der klart færrest indbrud om natten og tidlig morgen.

Ønsker du at minimere chancen for indbrud?

Vil du gerne minimere risikoen for indbrud i ovenstående tidsrammer, så er der ting, du kan gøre:

  1. Lad radioen køre.
  2. Lad lidt lys være tændt.
  3. Aftal med en hjemmegående nabo, at de holder øje med dit hjem, når du ikke er hjemme

Følger du disse råd, minimerer du chancen for, at der bliver begået indbrug i din bolig.

Vær opmærksom hele året rundt

Selvom statistikkerne udleder bestemte årstider, ugedage og tidspunkter, hvor risikoen for indbrud er størst, så skal man selvfølgelig stadigvæk tage sine forholdsregler de resterende måneder, dage og tider af døgnet. Er man i tvivl om, hvordan man bedst sikrer sit hjem, så kan man kontakte en låsesmed til at lave et gennemtjek af din bolig og dermed rådgive dig til den bedste sikkerhed.

Er du interesseret i at høre om, hvordan du bedst sikrer dig mod indbrud? Kontakt Københavns Låsesmed i dag, så vejleder de dig til den bedste løsning,

Forfatter

Københavns Låsesmed er en af Danmarks førende låsesmede.